Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lola

lolaaaa.jpeg                                   

Korsós Judit, azaz Lola (Hatvan, 1988. augusztus 14.) magyar énekesnő.

Tartalomjegyzék

[elrejtés]

Élete 

Lola hétéves korától (1995) énekel, mivel annak gyakorlását, tanulását az általános iskolában kezdte meg, zongorázni tanult és öt évig szolfézsre járt. Az általános iskolában szavalóversenyeken is részt vett és egy színjátszó körnek tagja is lett.

1996-ban Lengyelországban lépett fel először közönség előtt egy nemzetközi gyermekfesztiválon. Saját kategóriájában a 2. helyezést érte el, és ezzel megtette énekesnői útjának legelső apró lépéseit. Ezután Lengyelországban még több alkalommal is fellépett, különböző fesztiválokon ért el dobogós helyezést és számos különdíjat tudhatott magáénak. A Magyar Rádió által több külföldi zenei versenyre is kijutott (pl. Montenegró, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia).

1998-ban az Atlétikai Európa Bajnokságon a Népstadionban 50 000 ember előtt ő énekelte a Himnuszt.

2000-ben egy időre abba kellett hagynia az éneklést, mert súlyos hangszalaggyulladást kapott, de felépülése után újult erővel folytatta zenei tanulmányait. Ezután már regionális énekversenyeken is részt vett (egy alkalommal dzsessz kategóriában 1. helyezést ért el).

Jelenleg a Magneoton kiadó előszerződtetett művésze.

Zenei karrier 

Lolának régebben már jelent meg nagylemeze Válaszra várok címmel (2001-ben), akkor még Ditti néven. 2005-ben az Eurovíziós Dalverseny magyarországi nemzeti döntőjén mutatkozott be először Szerelem című dalával, ahol ötödik helyezett lett.

Lola néven a legelső albuma 2006. év márciusában jelent meg Álomtánc címmel. Az album műfaja pop-rock. Eredeti vonulata a pop, de tartalmaz 2 pop-rock és 1 rock zenét is. Lola jól vegyítette a műfajokat. Az album 2007-ben elérte az aranylemez minősítést. Az első kislemez és az ahhoz készült videoklip szintén Álomtánc címmel már 2005. év nyarán megjelent és játszották a zenecsatornák. A második kislemez 2007. év márciusában jelent meg "Hallja meg a világ" címmel. A "Hallja meg a világ" című sláger több mint két hónapig a Mahasz országos rádiós lista élén szerepelt a hazai előadók közül, valamint a Viva Chart első helyén. A dalhoz készült klipben a "Barátok közt" néhány szereplője is szerepelt. A harmadik kislemez 2006. év márciusában jelent meg Titokban álmodoztunk címmel. A dalt a "Tibor vagyok, de hódítani akarok" című film egyik betétdalának választották az alkotók.

2006. év júniusában minden hazai zenei díjkiosztón az év énekesnő kategóriában a jelöltek között volt, amit meg is nyert. A Viva Comet egy közönségdíj, ahol két előadói kategóriában is jelölték. Végül ő nyerte a Legjobb új előadó díjat 17 évesen. (A hazai Comet történetében a legfiatalabbként.) Ezen kívül abban az évben Lola nyerte a Popcorn, a Jetix TV, és a Bravo Otto Év énekesnője közönség díjakat is.

2007. év márciusában jelent meg második albuma "Élj a mának" címmel. Előző albumához hasonlóan ez is pop-rock műfajúnak minősíthető. Ebbe Lola már sokkal több rock-ot csempészett, de még mindig tökéletesen vegyítette a poppal. Az album legnagyobb slágere "Mozdulj már" címmel jelent meg, az ebből készült videót a Lola-nap keretein belül mutatták be először a Viva TV-n. Az albumról még két kislemez jelent meg: az egyik az album címadó dalából készült, szintén "Élj a mának" címmel, a másik a "Baby, I Don't Care!", Lola első angol nyelvű kislemeze.

2007. április 10-én a Tokio Hotel előzenekarjaként óriási sikerrel koncertezett a Syma csarnokban. Még abban az évben ő kapta az Év énekesnője kategóriában a Bravo Otto szobrot, illetve megkapta a Viva Comet Év női előadója címért járó díjat. 2007. év decemberétől a Coca-Cola felkérte karácsonyi kampánya főszereplőjének. A kampány részeként egy karácsonyi klipet készítettek Lolának "Ünnepelj ma velünk" címmel.

2008-ban megjelent Lola harmadik albuma Lola 3 címmel. Ezen az albumon már csak rock zenék találhatóak, ami nem minden rajongónak tetszett, de Lola ezzel az albummal fejezti ki magát legjobban. (Ő nyilatkozta.) Az első kimásolt maxi 2008. év novemberében jelent meg a "Ne szólj!" dalból. A dalhoz készült videoklip a 2008-as év utolsó Viva Chart Show-ján elérte az első helyet. 2009-ben az album további 2 dalából, a Mamából és a Féktelen éjből készült videoklip. Az album záródalaként került fel a 2007-ben elkészült "Ünnepelj ma velünk" című dal.

Az MTV által szervezett 2008-as Eurovíziós Dalverseny magyarországi elődöntőjén is részt vett, a Legszebb nap című dalával, ahol tizenkilenc ponttal, a hatodik helyen végzett. Magyarországot végül Csézy képviselte.

2009-ben Lola megnyerte harmadik Viva Comet gömbjét, ezúttal is a Legjobb énekesnő kategóriában. Lola "Mozdulj már" című száma bekerült a híres Sims(TM) játéksorozat egyik részébe, Simlish nyelven. Lola jó kapcsolatot épített ki a játék kiadóival (EA), számos új kiegészítő bemutatóján megjelent.

2010-ben Lolát felkérte egy közös szám erejéig Sztevanovity Krisztián (művésznevén Symbien), a Vision együttes ex-tagja, aki korábban Lola első, Álomtánc című albumának egyik producere volt. 2010. március 26-án jelent meg a Callin' (Calling) nevű videoklip. A szám érdekessége, hogy Lola 'pop-rock'-stílusától eltérően a Callin' egy dance szám. A klip premierjével egy időben újult meg Lola hivatalos oldala, szimbolizálva az ő megújulását is.

A 2010. március 22-ei Interaktívban személyesen Lolától kaptunk információkat arról, hogy mostantól milyen dalokra számíthatunk. A dance stílust nem viszi tovább. A megszokott stílusait várhatjuk továbbra is, de már elektronikus formában.

2010. októberre ismét eltért eredeti terveitől, mert ő énekel "John, the Valiant" formációjának diszkóba illő elektronikus pop zenéjében, az Another Day-ben. ("John, the Valiant" Puskás Peti öccsének művészneve.) Ebből rögtön klip is készült, amiben Lola és Baronits Gábor ugyanúgy szerelmespárt alkotnak, ahogy jelenleg a való életben is. A klip október 4-én debütált a Viván. Lola énekhangja kíváló, mint mindig, de önmagában a zenét sokan kritizálják úgy, mint divatzenét. A klip elkészítésében és tartalmában közreműködött SP, Puskás Peti, és Viva Ben is.

2010. december 13-án a 4. album előfutáraként "Benned élek" címmel vadonatúj klip került a Viva adására, ami újabb változásokat mutat. Egyrészt Lola először használja azt az értékesítő teknikát, hogy a dal előbb jelenik meg klipként, mint maxiként vagy egy új nagylemez részeseként. Másrészt a fiatal énekesnő villantott: francia fekete-fehér stílusban elég erős erotikus fűszerezésű klipet láthatunk tőle, amit "Indián" rendezett. A zene műfaja elektronikus pop-rock, amit Rakonczai Viktor és Rácz Gergő hozta létre. A hallgatók és a klipnézők véleménye nagyon megosztott: a klip látványos, Lola éneke továbbra is gyönyörű, a dalszöveg szintén jó, de sokan nincsenek kibékülve az elektronikus stílussal.

Diszkográfia 

Albumok 

Év Album Legmagasabb helyezés Minősítés
MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez
2006 Álomtánc 19
 • Aranylemez
2007 Élj a mának 12  
2008 Lola 3    

Videoklipek 

Vendég videoklipek 

Slágerlistás dalok 

Év Dal Legmagasabb helyezés Album
VIVA Chart MAHASZ Editors' Choice MAHASZ Rádiós Top 40 MAHASZ Dance Top 40 MAHASZ Single (track) Top 10 EURO 200
2005 Álomtánc 6 22 24       Álomtánc
2006 Hallja meg a világ 1 5 9   3 180
Titokban álmodoztunk 2 15 15     126
Élj a mának 1   23       Élj a mának
2007 Mozdulj már 1          
Baby I Don't Care 4          
Ünnepelj ma velünk 21          
2008 Ne szólj 1         148 Lola 3
Add fel -       4  
2009 Mama 4          
Féktelen éj 2       2  
2010 Benned élek 2   19        
Vendég kislemezek
 
Év Kislemez Legmagasabb helyezés Album
VIVA Chart MAHASZ Editors' Choice MAHASZ Rádiós Top 40 MAHASZ Dance Top 40 MAHASZ Single (track) Top 10 EURO 200
2008 Tiszta fejjel 25            
2009 Callin (Symbien feat. Lola) 1 39          
2010 Ha zene szól 1   2        
    Összesítés  
1. helyezet számok 6            
Top 10-be bekerült 12 1 2   3    
Top 40-be bekerült 14 4 6   3    

Elismerések és díjak 

2006 

 • Jetix TV – Az év énekesnője
 • Popcorn díj – Kedvenc magyar énekesnő
 • VIVA Comet – Legjobb új előadó
 • VIVA Comet – Legjobb szóló előadó (jelölés)
 • Bravo Otto – Az év női előadója

2007 

 • Bravo Otto – Az év női előadója
 • VIVA Comet – Legjobb női előadó
 • Story Ötcsillag-díj – Az év internetsztárja

2008 

 • Popcorn sztárválasztás – Kedvenc magyar énekesnő
 • Bravo Otto – Az év női előadója
 • Bravo Otto – A év albuma (Élj a mának)

2009 

 • VIVA Comet – Legjobb női előadó
 • Bravo Otto – Az év női előadója
 • Bravo Otto – Az év albuma (Lola 3) (jelölés)

2010 

 • VIVA Comet - Legjobb női előadó (jelölés)
 • VIVA Comet - Legjobb videoklip (Callin) (jelölés)
 • Bravo Otto - Az év női előadója (jelölés)
 • Bravo Otto - Az év videoklipe (Féktelen éj) (jelölés)

2011 

 • Viva Comet - Legjobb női előadó (jelölés)
 • Bravo Otto - Az év női előadója (jelölés)
 • Bravo Otto - Az év videoklipe (Benned élek) (jelölés)

Színészi karrier 

Lola két héten keresztül az RTL Klub Barátok közt című sorozatában szerepelt. A sorozatban önmagát alakítja, egy fiatal énekesnőt, aki megjelenésével alaposan felforgatja a Mátyás király tér fiataljainak életét.

Forrás