Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Taylor Swift

 

Taylor Wyomissing városában született, Pennsylvaniában Scott és Andrea Swift egyetlen lányaként. Van egy öccse, Austin. Apja tőzsdeügynök, anyja pedig háztartásbeli. Mikor Swift 4. osztályos volt, megnyert egy országos költészeti versenyt egy 3 oldal hosszú verssel "Szörny a gardróbszekrényemben" címmel. A tizedik év végén, dalokat kezdett írni és karaoke versenyeken és fesztiválokon tűnt fel, szülővárosa már ekkor is támogatta őt. 11 éves korában egész nyáron át rettentően kitartó volt önmagához és megírta legelső 350 oldalas regényét, ami azóta is kiadatlan.

2006-ban adta ki debütáló dalát Tim McGraw címmel, ez a dal 6. helyen szerepelt a Billboard listáján. Később 2006. októberében, kiadta önálló debütáló albumát, mely egyenesen becsapódott a Hot Country Songs listájára és ezután háromszoros platina lemez lett a RIAA (Recording Idustry Association of America) besorolása szerint.

 

 • Értékelés
 • tehetség: 90%
 • stílus: 86%
 • szimpátia: 85%
 • Születési név
 • Taylor Alison Swift
 • Becenév
 • Tay, T-Sweezy, T-Swizzle
 • Születési idő
 • 1989. december 13.
 • Születési hely
 • Wyomissing, Pennsylvania, USA
 • Foglalkozás
 • énekesnő, színésznő
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Partner
 • nincs
 • Magasság
 • 180 cm
 • Eredeti hajszín
 • szõke
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Nyilas

Taylor Alison Swift amerikai country-pop énekesnõ, dalszerzõ és színésznõ 1989. december 13-án Wyomissing-ben, Pennsylvania-ban született. Édesapja Scott Swift tõzsdeügynök, édesanyja Andrea Swift háztartásbeli. Van egy öccse, Austin. Amikor 4. osztályos volt megnyert egy nemzeti költészeti versenyt a 3 oldalas versével melynek a "Monster In My Closet" a címe. 10 évesen kezdett dalokat írni, karaoke versenyeken, vásárokon, fesztiválokon énekelni. Az egyik nyár folyamán rászánta magát és írt egy 350 oldalas regényt. Kirk Cremer SNL egyik gyermekcsoportjában is énekelt. A többi gyerek közül már akkoriban is kitűnt tehetségével. Kirk segítségével bevásárlóközpontokban és a hétvégi estéken, karaoke bulikon énekelt. Innentõl kezdve már felfelé haladt zenei karrierje. Első jelentős megjelenése a Bloomsburg Fair-en volt, melyet a helyi előadóművész, Pat Garrett rendezett.

11 évesen látogatott el elõször Nashville-be hogy demokat vegyen fel és itt is énekelt karaoke versenyeken. Ekkor abban reménykedett hogy majd dalokat vesz fel de csak elutasítást kapott. Miután visszatért Pennsylvania-ba felkérték, hogy énekelje el a nemzeti himnuszt egy tenisz versenyen.

Elkezdett dalokat írni és 12 húros gitáron játszani miután betöltötte a 12. életévét. Ezután már rendszeresen látogatott el Nashville-be, és a helyi dalszerzõkkel dolgozott együtt. 14 éves korába a család úgy döntött hogy Nashville egyik külvárosába költöznek, 15 évesen egy lemezszerzõdést utasított vissza a RCA Records. Nem engedték, hogy a saját számait vegye fel. Tovább dolgozott a dalszerzõkkel és a The Bluebird Café-ban többször is fellépett. Ezután felkarolta Scott Borchetta, aki a Big Machine Records-nál dolgozott.

2006-ban debütált a "Tim McGraw" című száma, mely a listák előkelő helyein szerepelt és amely meghozta neki az ismeretséget és a sikert. Debütáló albuma Taylor Swift címmel jelent meg 2006-ban a Big Machine Records gondozásában. A lemezről öt dal jelent meg kislemezként is (Tim McGraw, Teardrops on my Guitar, Picture to Burn, Should've Said No, Our Song), melyek a Billboard Hot Country Songs listán háromszoros multi-platinumok voltak. Amerikában 2006-ban beindult a Taylor Swift őrület, ugyanis az énekesnő a country és a pop zene kedvelői közül is rengeteg rajongót szerzett egyedi stílusával. Mivel ő maga írja és szerzi a dalait, ráadásul állítólag negyed óra alatt is képes őket elkészíteni, a New York Times szerint ő napjaink egyik legnagyobb pop dalszerzője.

Nielsen SoundScan szerint 2008-ban Taylor lemezét vásárolták a legtöbben Amerikában. A ”Fearless” c. albuma a 3. és 6. helyen végzett e téren a 2.1 és 1.5 millió darab eladott lemezzel. Nielsen SoundScan történelmében Taylor volt az elsõ akinek két különbözõ albuma is szerepelt a Top 10-ben az évvégi éves album listán. Szintén az õ albuma volt az elsõ country zene történelmében amely a nõi elõadók közül 8 teljes hetet töltött az 1. helyen a Billboard 200 listán. 2009 január közepén 2 millióan fizettek 3 különbözõ számáért hogy letöltsék, ezzel õ volt a country nõi elõadók közül az elsõ aki erre képes volt. 2009. február 8-án a ”Love Story” c. száma volt az elsõ a country zene történelemben melyért a legtöbben fizettek hogy letöltsék. Szintén ez a dal volt az elsõ country szám mely a Mainstream Top 40 listán az 1. helyen végzett.

Legnagyobb zenei inspirálója Shania Twain. Akikre még felnéz a zene terén az a nagymamája és LeAnn Rimes. Bár a nagymamája professzionális operaénekes volt, Taylor-t inkább a counrty zene vonzotta. Ebben a zenei stílusban Patsy Cline és Dolly Parton voltak a kedvencei fiatalabb korában.

Elsõ dala a "Tim McGraw", mely a Billboard's Hot Country Songs listán a 6. helyen végzett 2007. január 27.-én. Ezt a dalt még a gólyaként írta a középiskolában. A kedvenc country elõadója Tim McGraw és innen jött a szám címe. Az album melyen ez a szám hallható 2006 október 24-én jelent meg ”Taylor Swift” címmel. A lemezen hallható dalokat Taylor írta de van olyan melyen több dalszerzõvel dolgozott együtt. A korong a megjelenés után 1 héttel a 19. helyen végzett a Billboard 200 listán 39.000. eladott példánnyal. Késõbb az 1. helyet is elérte a Billboard Top Country Albums listán, majd az 5. helyet a Billboard 200 listán. 8 hetet töltött az 1. helyen a Top Country Albums listán. 2008 novemberében 3 millió darabot vásároltak és 7.5 millióan töltötték a számait. Taylor MySpace oldalát 20 millióan látták már, így a 15. helyen áll a leglátogatottabb MySpace-es elõadók listáján. Viszont õ a MySpace leglátogatottabb country-énekese. A ”Tim McGraw” számához készült videóklip 30 héten keresztül szerepelt GAC Top 20 listáján és ezzel rekordott döntött. A CMT-n viszont már az 1. helyet sikerült megszereznie. 2007. május 15-én elénekelte a nagyközönség elõtt a dalt a CMA díjátadón. A számot Tim McGrawnak szánta, aki ott ült a közönség soraiban. Tim és Faith Hill közös turnéját a Soul2Soult is õ nyitotta, emellett résztvett George Strait, Brad Paisley és a Rascal Flatts turnéján is.

Szerepelt a GAC Short Cuts címû mûsorban is, ami egy részdokumentumfilm Taylor-ról, ezt le is adták 2006. nyarán a Great American Country-ban. 2006. november 12-én énekelte a nemzeti himnuszt a NASCAR-on, majd 2006. november 23-án pedig részt vett a Hálaadás napján tartott, Miami Dolphins és a Detroit Lions közti futbalmérkõzésen. Énekelt a Pittsburgh Steelers félidõjében is. 2007. február 13-án a The Tonight Show-ba meghívást kapott Jay Lenotól, és az interjú végén énekelte a ”Tim McGraw” címû számát.

Ezt követte a ”Teardrops On My Guitar” címû kislemezdal, amely a 46. helyen debütált 2007. február 24-én a Country Charts-on. A dal egyébként 2007. nyarán lett nagyon sikeres, ugyanis a Billboard Country Charton a 2. helyen állt, és a Billboard Hot 100 listán pedig a 33. helyen. A dalnak elkészítették a Pop Mix változatát is, amely a Hot 100 listán a 13. míg a Pop 100 listán a 11. helyen állt. 2007. augusztus 21-én meghívták az America's Good Talent show-ba, hogy együtt énekeljék el a ”Teardrops On My Guitar” címû számot Julienne Irwinnel.

2007. októberében a dalszerzés által a Nashville Songwriters Association International megválasztotta Taylort az év énekes/dalszerzõjének, így odaítélték neki a Songwriter/Artist of the Year Award nevû díjat. Így õ lett mindenidõk legfiatalabb elõadója, akinek eddig odaadták ezt a díjat.

2007. november 7-én megnyerte a 2007 CMA Horizon Awards-ot, és kiadta harmadik kislemezét, az ”Our Song”-ot, amely a listákon a 6. helyen állt, de a 2007. december 22-i héten megszerezte az 1. helyet is. Ez volt a második olyan dal, amely ilyen rövid idõ alatt elérte egybõl az elsõ helyet a country zenében. Emellett az ”Our Song” 6 hetet töltött a countrydalok listáján, a Billboard Hot 100 listán a 16, míg a Billboard Pop 100 listán a 24. helyet sikerült megszereznie.
Taylor mindezek mellett felvett egy karácsonyi lemezt is, amely a ”Sounds Of The Season: The Taylor Swift Holiday Collection” nevet kapta. Ez a lemez 2007. október 16-án került a Target boltokba, limitált kiadással. Ez a lemez nem aratott olyan nagy sikert, mint az elsõ nagylemez, de például a ”Last Christmas” címû dal feldolgozása és Taylor saját karácsonyi dalai is szerepelnek ezen az albumon.
Taylort 2008-ban jelölték a Grammy Awardson a Best New Artist kategóriában, de sajnos nem nyert, helyette Amy Winehouse vihette haza ezt a díjat. Közben jött a negyedik kislemez is, a ”Picture To Burn”. A dal 2008. elején debütált, majd a Billboard Country Charton a 3. helyet sikerült megszereznie 2008. tavaszán.

Swift a Seventeen magazin 2008. júniusi számának címlapján is helyett kapott. Emellett a Maxim az 52. legszexibb nõnek választotta meg 2008-ban.

A Big Machine Records 2008. május 19-én kiadta a következõ kislemezt, a ”Should've Said No”-t. Ez a dal az ötödik és egyben utolsó kislemez errõl a lemezrõl.

Taylor 2008-ban kiadta a ”Beautiful Eyes” címû nagylemezét, amelyet kizárólag csak a Walmart-nál lehet megvásárolni. 2008. júliusában Taylor Aaron Academy-nál megkapta a diplomáját. Ezek mellett 2008. augusztus 23-án a ”Should've Said No” Taylor második olyan kislemezdala lett, amely az 1. helyre került.

Taylor következõ, második stúdióalbuma a ”Fearless” címet kapta. 2008. november 11-én került a boltok polcaira. Az elsõ kislemezdal, a ”Change” a 2008-as Olimpia egyik dala volt. Emellett az NBC zenéjeként is számon tartják. A második kislemez errõl a nagylemezrõl a ”Love Story”, amely 2008. szeptember 23-án debütált a rádiókban.

2008-ban Brad Paisley ”Online” c. számához készült videóklipben Taylor is szerepel. A Jonas Brothers: The 3D Concert Experience-ben is feltûnik kis idõre. A CSI: Crime Scene Investigation c. sorozatban is szerepel 1 epizódig, itt már a színészi tehetségét is megmutathatta. Kellie Pickler "Best Days of Your Life" c. számához készült videóklipben Taylor is látható. A Hannah Montana: The Movie-ban (Hannah Montana: A Film) is szerepel. Itt saját magát játsza és a színpadon énekel. A Valentine's Day című filmben pedig olyan sztárok mellett láthattuk, mint Bradley Cooper, Eric Dane, Anne Hathaway, Ashton Kutcher, Jessica Alba, Julia Roberts, Jessica Biel, Jennifer Garner, Patrick Dempsey és Queen Latifah.

SPEAK NOW (2010-2011)
Taylor harmadik albuma Speak Now címmel jelent meg 2010 őszén. Az album elődeihez hasonlóan nagy sikereket könyvelhetett el, az énekesnő pedig 2011-ben világ körüli turnéra indult, melyről DVD is készült Speak Now World Tour címmel. Az album első kislemeze a Mine volt, melyet a Back To December, a Mean és a The Story of Us követett. A Mean-ért két Grammy-díjat is hazavihetett. Albumának Deluxe verziójáról is megjelentetett egy dalt, az Ourst.

Negyedik nagylemezét 2012 őszére ígéri, nyilatkozatai alapján most a Speak Nowtól eltérően különböző producerekkel működik együtt, hogy a legtöbbet hozza ki a projektből. Taylor azt ígéri, az album inkább szomorú hangvételű lesz, szokásosan kapcsolatról, szakításról, szívfájdalomról fog szólni. De az énekesnő addig sem hagyja új dalok nélkül rajongóit, hiszen két számmal is hozzájárult a nagy sikerű The Hunger Games című film filmzenéjéhez.


Érdekességek:
- Egy ideig járt Joe Jonas-szal, de a srác kis idõ után telefonon keresztül szakított vele.
- Taylor MySpace-e a countryelõadók körében a 2. legnézettebb oldal a MySpace-en.
- Taylor az elsõ lemezén lévõ számokat mind õ írta.
- A Hannah Montana: The Movie-ból ismert Lucas Till szerepelt a You Belong with me videóklipjében.
- Szerencseszáma a 13.
- Teardrops On My Guitar dal egy igaz történeten alapul, Taylor egyik középiskolai évébõl, amelyben egy bizonyos Drew Hardwické volt a fõszerep. A fiú csak a barátot látta Taylorban, Taylor viszont nem így érzett.
- A Should've Said No klip az a videófelvétel, amikor a dalt a 43rd Annual Academy of Country Music Awards-on adta elõ Taylor. Az elõadás egy csuklyás pulóverben kezdõdött, majd hamarosan egy rövid, fekete ruhában láthatták a nézõk. A dal utolsó néhány másodpercét már zuhogó vízesésben énekelte, amelyet a szervezõk készítettek el. Taylor elmondta, 10 éves kora óta vágyott egy ilyen elõadásra.
- Jóbarátja Kellie Pickler.
- Legjobb barátnõi a színtén híres Miley Cyrus és Selena Gomez.
- Az egyik kedvenc sorozata a Grey's Anatomy (Grace klinika) és elmondása szerint nagyon szomorú volt, amikor Denny meghalt.

Kedvenc:
- Színe: fehér.
- Étele: túróslepény.
- Ünnepe: karácsony.
- Helye: patak mellett.
- Évszaka: nyár.
- Gitárja: Taylor gitárok.
- Énekese: Miranda Lambert és Tim McGraw.
- Dala: Tim McGraw: Can’t Tell Me Nothin.


 

 

 

taylor.jpeg